Portret naar de waarneming

uit 2005 tot 2020 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Michael van Praag, Voorzitter KNVB 2008 - 2019

2020

18 september 2020 werd mijn belangrijkste en meest uitdagende portretopdracht tot nu toe uitgereikt: de heer Michael van Praag, voorzitter van de KNVB 2008 - 2019. Het schilderij is officieel overhandigd aan de heer Van Praag op de openingsceremonie van de tentoonstelling 'Weekend van het Portret 2020' georganiseerd door de Stichting Nederlandse Portretprijs in Amsterdam. De opdracht werd mij toegekend door de KNVB na het winnen van de Publieksprijs van de Stichting Nederlandse Portretprijs in 2019. Mijn inspiratie is Rembrandt’s vaandeldrager uit 1636. Het kostte me een jaar om het portret te voltooien. Ik heb met medium geexperimenteerd om een grote verscheidenheid aan stofuitdrukkingen te creëren en moest de impact van de lichtval op deze verschillende structuren beheersen om twee verschillende zintuigen te stimuleren: zicht en aanraking.

De Pianoles

2005

Al zo ver terug als Leonardo da Vinci werden schilderkunst en muziek beschouwd als de 'zustervakken'. In zijn 'trattato della pittura' overwoog Da Vinci de gedeelde principes van harmonie, ritme en verhouding tussen beeldende kunst en muziek. Het thema van de muziekles heeft eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Ontstaan bij de Nederlandse meesters, volgden ook de impressionisten deze traditie. Kunstenaars zoals Watteau, Courbet, Morisot, Manet, Caillebotte, Renoir, Stevens, Hayet, Hammershøi en Sargent namen allemaal hun beurt. In recente eeuwen waren pianolessen in West-Europa indicatief voor een bepaalde sociale klasse. Het onderwijzen ervan, vooral aan kinderen, was een van de weinige sociaal aanvaardbare carrièrepaden voor vrouwen. Tot op de dag van vandaag verkennen kunstenaars de dynamische relatie tussen schilderkunst en muziek.

De Fysicus

2019

Het idee om mijn vader te portretteren ontstond eind 2017, toen hij erin toestemde voor mij te poseren als fysicus. Ik las eens dat in voorgaande eeuwen wetenschap, kunst en ambacht meer met elkaar verweven waren dan in onze tijd; in mijn schilderij en het contact met mijn vader zocht ik, misschien onbewust, die verbinding weer op. Mijn vader werkt al zijn leven lang geboeid aan oplossingen voor fysische vraagstukken. Nog steeds beoefent hij gepassioneerd zijn vak. In zijn formules zoekt hij, net als ik in mijn werk, steeds naar het eenvoudigste en tegelijk mooiste antwoord. De beschouwer ontsnapt niet aan de indringende blik die ook wetenschappelijk kenmerkend voor hem is. Mijn vader bekeek de voortgang van het schilderij met toenemende belangstelling en we deelden het plezier in de totstandkoming ervan. Het portret is deels naar de waarneming geschilderd en deels met behulp van foto’s. In de keuze van het materiaalgebruik was ik vrij. Mijn broer Rien, meubelmaker, maakte de lijst uit een stuk fijnjarig Oregon Pine, met zool, halfhoutsverbinding en verstek. Zo werden wetenschap, ambacht en schilderkunst tenslotte weer bijeengebracht.

Buurmeisje

2018

Studie - geporttretterd naar het leven met de sight size methode; sight-size is een methode om een ​​object precies zo te tekenen en te schilderen als het de kunstenaar lijkt, op een een-op-een schaal

Melkmeisje

2016

Rozenmeisje

2016

Hondje

2019

Pa

2017

Studie

Bokser

2018